Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
   Δραστηριότητες
 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Γνωρίζω ένα μνημείο: Κριεζώτειο

Το πρόγραμμα είναι βιωματικού χαρακτήρα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Αφορά την ιστορία του κτηρίου που είναι στενά συνδεδεμένο με τον αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Νικόλαο Κριεζώτη και στο οποίο στεγάζονται τα Αρχεία Ν. Ευβοίας από το 1989 μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, μία εκ των οποίων στον κήπο του Κριεζώτειου.

Κάρτα "Ντετέκτιβ του Αρχείου"Τα παιδιά εγγράφονται επίσης στο κατάστιχο «Ντετέκτιβ του Αρχείου» και παραλαμβάνουν τις κάρτες τους, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα σχολική χρονιά στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς που θα εγκαινιάσουν τα Γ.Α.Κ. Ευβοίας. Η κάρτα συνοδεύεται από δύο τετράστιχα που συνέταξε ο Νέστωρ Μπαμίδης, διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας:

Είμαι ντετέκτιβ φοβερός, τα πάντα ανακατώνω,
στα πιο μυστήρια μυστικά τη μύτη μου τη χώνω .
Μ' έμα φακ'ο γυρνώ σκυφτός σε υπόγεια και πατάρια
του παρελθόντος ψάχνοντας παλιά απομεινάρια.

Γρίφιους μα και αινίγματα στο άψε-σβήσε λύνω,
πάν τα σωστή απάντηση στις ερωτήσεις δίνω.
Παίζω στα πέντε τεκμήρια και φακέλους
κι ανακαλύπτω στα χαρτιά διαβόλους και αγγέλους.

Αφού γίνει συζήτηση γύρω από την ιστορία του κτηρίου και του Κριεζώτη, τα παιδιά εργάζονται με μια σειρά φύλλων εργασίας, σε διάφορες εκδοχές, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, μερικά από τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω. Η εργασία με ορισμένα από αυτά μπορεί να γίνει και μετά την επίσκεψη. Ορισμένα φύλλα εργασίας είναι διαθέσιμα και σε onlineδιαδραστική μορφή (δημιουργήθηκαν από τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασιλική Γριβάκη και Φωτεινή Λεμπέση, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στα Αρχεία Ν. Ευβοίας).

Δίνονται κρυπτογραφημένα τα ονόματα των γονέων και των αδελφών του Ν. Κριεζώτη και Αποκρυπτογράφηση - Γενεαλογικό δένδροζητείται από τα  παιδιά να τα αποκρυπτογραφήσουν και στη συνέχεια να φτιάξουν το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Χαραχλιάνη. Η δραστηριότητα της αποκρυπτογράφησης έχει σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με μεθόδους αποκρυπτογράφησης και ανάγνωσης αρχειακών τεκμηρίων.  Επιπλέον, για τα παιδιά είναι  έντονη η αίσθηση της ανακάλυψης, και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους,  επειδή καταφέρνουν να αποκρυπτογραφήσουν τις λέξεις.

Σε online διαδραστική μορφή >>

Παρουσιάζεται  το πρωτότυπο της διαθήκης του Ν. Κριεζώτη Από τη διαθήκη του Ν. Κριεζώτη(αρχείο Πρωτοδικείου Χαλκίδας), η οποία είχε υπαγορευθεί στον ιερομόναχο Ιγνάτιο, αλλά φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Κριεζώτη. Αφού γίνει συζήτηση σχετικά με τις μυστικές διαθήκες, τις συνθήκες σύνταξης της συγκεκριμένης, το περιεχόμενο, το υπόστρωμά της κ.λπ., καθώς και γύρω από το τι είναι μια σφραγίδα, από τι υλικά κατασκευάζεται και πού χρησιμοποιείται, τα παιδιά καλούνται να σχεδιάσουν τη δική τους σφραγίδα.

Παρουσιάζονται πρωτότυπα έγγραφα τα οποία είχαν σφραγισθεί Σφραγίζω τα μυστικά μουστο παρελθόν με βουλοκέρι (διαθήκες κ.λπ.) και γίνεται συζήτηση γύρω από τη χρήση αυτού του υλικού. Στη  συνέχεια, τα παιδιά γράφουν με πένα το δικό τους μυστικό (μια σκέψη, μια κρυφή επιθυμία ή οτιδήποτε άλλο) και διπλώνουν το χαρτί, το οποίο κλείνεται με βουλοκέρι και σφραγίζεται από το προσωπικό του Αρχείου. Σε αυτό το σημείο γίνεται αναφορά και στο μάθημα της Φυσικής (τήξη - πήξη).

Δραστηριότητα στον κήπο του Αρχείου που αφορά την  κρήνη του Κριεζώτειου. Στα παιδιά μοιράζονται αντίγραφα στοιχείων  της Η κρήνη τυο κριεζώτειουκρήνης που βρίσκεται  στον κήπο και εκείνα πρέπει να εντοπίσουν σε ποιο σημείο της κρήνης βρίσκεται το κάθε στοιχείο. Στη συνέχεια, βρίσκουν  το αντίστοιχο σημείο στην αποτύπωση της κρήνης και το κολλούν  στη σωστή θέση. Στο τέλος της επίσκεψης παίρνουν μαζί τους το προϊόν της εργασίας τους, που θα κοσμήσει την τάξη τους και θα τους υπενθυμίζει την επίσκεψή τους στο Αρχείο και την ιστορία του Κριεζώτειου.

Το παιχνίδι των διαφορών.  Μια αφορμή να κουβεντιάσουμε για το χειροποίητο.

Τα παιδιά σχεδιάζουν  ένα ρόδακα από την κρήνη του Κριεζώτειου.


 

 

 

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Αρχείων: η εμπειρία των Αρχείων Νομού Ευβοίας (περ. Αρχειακός Δεσμός)

Abstract in English

Φυλλάδιο για εκπαιδευτικά προγράμματα

Συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης

Συνθετικές δημιουργικές εργασίες

Φύλλα εργασίας για ανάλυση τεκμηρίων

Τα προγράμματα

Μια μέρα στο Αρχείο
Η Χαλκίδα στον πόλεμο του '40
Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα, 1943-1944
Mετανάστες, πρόσφυγες, και κοινωνικός αποκλεισμός
Αναζητώντας τη χαμένη πόλη
Γνωρίζω ένα μνημείο: Κριεζώτειο
Το κυνήγι της χαμένης ιστορίας
Παζλ
Διαδρομές
Διαδρομές - Η πόλη και οι δρόμοι της
Καλοκαίρι στον Εύριπο
Εμείς και ο κόσμος 
Γνωριμία με το αρχειακό υλικό

 
 
 hit counter
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πολιτιστικές
   Εκθέσεις
   Οπτικοακουστικές παρουσιάσεις
Εκπαιδευτικές
Προγράμματα
Εκδόσεις
Records management
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 




To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)